En gästbok på dopet är ett fantastiskt sätt för både föräldrarna och barnet som döptes att ta del av släkt och vänners fina ord i framtiden.

När barn döps är de vanligtvis alldeles för små för att kunna minnas sitt dop. Just därför är en gästbok perfekt på dopet! På så sätt kan barnet ta del av lyckönskningar och fina ord även senare i livet. Vi guidar dig i hur du ska tänka kring gästboken till dopet, roliga och annorlunda ideer och tips på vad du som gäst kan skriva.

 

Design på Gästbok till Dopet

Hur man vill att gästboken till dopet ska se ut är givetvis en smaksak. Men något man bör fråga sig är ifall man vill att boken ska vara “bebisaktig” eller inte. I och med att det är en liten bebis som döper sig är det lätt att man automatiskt tänker att boken ska vara bebisinspirerad. Men det är inte fel att ha en lite “mognare” bok som kan följa med i livet och som man gärna har framme i hemmet även när barnet växer upp.

En Gästbok till Bröllopet brukar oftast gå i samma tema som bröllopet. Dop brukar inte ha ett tema på samma sätt som bröllop, men om ni har ett tema är det fint att matcha gästboken till dopet med detta tema.

 

Så gör du gästboken till dopet roligare

Det kan vara roligt att göra gästboken personlig. Ta gärna bilder på de som skriver i gästboken på dopet. Till exempel när de skriver hälsningen, när de håller i bebisen eller något annat. Skriv sedan ut dessa bilder och klistra in på samma sida som hälsningen från personen på bilden. (Obs, tänk på att be gästerna att skriva på separata sidor om detta ska fungera.)

En annan rolig sak kan vara att gästerna ska rita något i gästboken på dopet. Kanske rita av bebisen, göra ett självporträtt, rita ett djur eller något helt annat. Detta kommer barnet tycka är roligt när det blir lite större!

 

Dop Gästbok – Tips på vad du kan skriva

När det kommer till att skiva i en gästbok på ett dop kan det vara ganska svårt i och med att barnet själv inte förstår särskilt mycket i den unga åldern. Vissa skriver och tackar föräldrarna för ett fint dop, andra skriver direkt till barnet och vissa skriver sitt namn. Det finns inga rätt och fel, men här kommer lite hjälp.

 

  1. Planerar föräldrarna att ge gästboken från dopet till barnet när det blir lite större? Isåfall kan det vara roligt att skriva någon hälsning som är passande till åldern på barnet när han eller hon ska få boken. Är det exempelvis när barnet fyller 15 år kan det vara roligt att skriva något som “När jag skrev denna hälsning var du bara en liten bebis som skrek under hela dopet – och idag fyller du 15 år och får köra moped! Tänk vad mycket vi har fått vara med om genom livet. Etc etc”
  2. Är det en hälsning till föräldrarna eller barnet när det är litet så räcker det med att tacka för ett fint dop och skriva sitt namn. Det behöver inte vara mer komplicerat än så.