Om du blivit inspirerad av innehållet här på Gästbokdelux vill du kanske starta ett eget företag inom området. Då är frågan hur du fixar rätt finansiering för att starta företag.

4 sätt: så finansierar du ett nytt företag inför start

  • Företagslån
  • Sparkapital
  • Externa investerare
  • Crowdfunding

Det finns flera sätt att finansiera ett nystartat företag. Här går vi igenom fördelar och nackdelar med fyra vägar till de medel som krävs för att starta företag: företagslån, sparkapital, externa investerare och crowdfunding. Oavsett vilken bransch du är verksam i krävs viss finansiering för att starta företag.

1. Företagslån

Ett företagslån är betydligt fördelaktigare för att finansiera starten av ett nytt företag än vad ett privatlån är. På marknaden finns dock många olika långivare. Det kan vara en god idé att jämföra räntor och villkor genom en tjänst som hjälper dig hitta de bästa företagslånen.

Innan du tecknar ett företagslån bör du tänka igenom vilken juridisk person som ska teckna lånet. Är det du som företagare som personligen ska skriva under? Eller är det företaget självt som ska stå som låntagare? Många rekommenderar att du redan från början skiljer på företagets finanser och din privatekonomi.

2. Sparkapital

Sparkapital är något du antingen har eller inte har. Även om du har pengar på banken är det inte säkert att du vill riskera dem genom att sätta in dem i ditt nya företag. För dig som vill vara noga med att skilja på företagets pengar och ditt eget sparkapital, kan det vara idé att välja en annan typ av finansiering redan när du startar företaget.

Fördelen med att kunna gå in med eget sparkapital är att du inte behöver motivera din företagsplan för någon extern part, som en bank eller extern investerare. Genom att använda dina egna pengar behåller du full bestämmanderätt över hur du driver ditt företag. Du behöver heller inte ta hänsyn till någon återbetalningsplan eller räntekostnader.

3. Externa investerare

Att pitcha ditt företag mot professionella och externa investerare kan göra att du inte bara får in pengar som finansierar uppstarten. Väljer du rätt investerare kan du dessutom få in en hel del erfaren kompetens som kan hjälpa dig navigera i affärsvärlden.

Nedsidan är att du blir helt beroende av en annan part. Väljer du dessutom att gå in och bli partners med den externa investeraren kommer du få räkna med att inte kunna ta beslut helt ensam. Samtidigt vill en extern investerare få tillbaka på sin investering.

4. Crowdfunding

Crowdfunding har blivit den nya affärsvärldens gräsrotsrörelse. Det handlar i korthet om att söka finansiering direkt från kundbasen. Utan att ha någon färdig produkt att leverera eller ens visa upp. Crowdfunding är bra för dig som har lätt att använda sociala medier med framgång.

Detta är dock en relativt osäker metod för att finansiera starten på ett nytt företag. Crowdfunding brukar dessutom inte generera några större summor. Många experter på företagande rekommenderar att använda crowdfunding som ett komplement till traditionell finansiering som till exempel företagslån.

Vilken finansiering är rätt för mitt nystartade företag?

När du överväger olika sätt att finansiera ditt nya företag ska du fundera över hur du vill kunna sköta dina affärer. Vill du ha full autonomi och bestämmanderätt? Behöver du kunna bolla idéer med en extern part? Hur mycket pengar behöver du?

Du som funderar på att ta ett företagslån kan ha mycket nytta av att läsa på lite om lån i största allmänhet. Mycket information som finns om andra lån är också giltiga för företagslån. Det kan till exempel handla om att lösa lån eller att ha behov av snabb utbetalning.

Det kan också vara värt att hålla koll på den senaste utvecklingen inom företagslån. Dagens Industri rapporterar till exempel om att en av grundarna till Spotify satsar på AI för företagslån. Företaget bakom satsningen har dock inte haft något problem med finansieringen själva. Tre investerare som tjänat miljarder i tech-branschen har gått in med pengar.

Så väljer du rätt finansiering för start av företag

● Företagslån – bra för dig som inte har eller vill satsa egna pengar. Att genomgå en ansökningsprocess för företagslån är ett sätt att få sin företagsidé genomlyst av en kunnig extern part.
● Sparkapital – bra för dig som är mycket rik och har egna pengar du kan riskera.
● Externa investerare – bra för dig som har en tydlig vision och är bra på att övertyga andra branschkunniga.
● Crowdfunding – bra för dig som redan har en stor plattform på till exempel sociala medier. Kan komplettera annan finansiering. Kan också ses som en form av PR-arbete.

Rätt finansiering från start kan bära en bra företagsidé

Självklart kommer inte pengar eller finansiering per automatik betyda att din företagsidé bär. Men även om du har världens bästa affärsidé, kommer du inte komma någonstans utan rätt finansiering. Det är värt att lägga lite extra tanke på vilken typ av finansiering du vill försöka få.

Glöm inte att jämföra alla olika alternativ på marknaden. Dels mot varandra, men också inom varje kategori. Alla företagslån är inte likvärdiga. Inte heller alla externa investerare. Välj rätt, så kan du ha din lycka gjord.