I den här artikeln berättar vi bland annat hur du tar ett lån med snabb utbetalning, samt vad det kostar. Denna artikel fungerar alltså som en komplett resurs med heltäckande information om hur det fungerar med lån med snabb eller omedelbar utbetalning.

 

Vad är ett snabblån?

Snabblån som ibland även kallas för SMS-lån är lån med kort eller omedelbar utbetalningstid. Den ränta du behöver betala ligger i regel på cirka 35 %, vilket är en förhållandevis hög räntesats. Snabba lån har även en hög beviljandegrad, då inkomstkraven är låga.

 

Olika typer av snabba lån

 

Lån med Swish

Inga långivare betalar ut pengar via Swish, men det finns däremot Swish lån. Ett “lån via Swish” är egentligen samma sak som snabblån, det vill säga ett lån med snabba utbetalningstider och en förhållandevis hög räntesats. Anledningen till att Swish inkluderas i begreppet är i huvudsak för att förtydliga att lånet är snabbt.

 

Akutlån

Ett akutlån är ett lån med en ofta omgående betalning. Det typiska lånebeloppet ligger på mellan 1 000 och 10 000 kr, men det finns långivare som beviljar akutlån på upp emot 60 000 kr. Vanligtvis tas en kreditupplysning via UC, och räntan ligger ofta på omkring 35 %.

 

Telefonlån

Ett telefonlån är som namnet antyder ett lån som du ansöker om via din mobiltelefon. Du godkänner i regel ditt lån med hjälp av Bank-ID, alternativt genom att ringa till din lånehandläggare. Typiska lånebelopp för telefonlån ligger på mellan 1 000 och 25 000 kr.

 

Exempel på krav för att ta ett snabbt lån

 • Du ska vara över 18 år.
 • Du ska ha en inkomst på minst 2 000 kr/mån.
 • Du ska vara skriven i Sverige.
 • Du ska ha ett svenskt personnummer.
 • Du får inte ha en aktiv skuld hos Kronofogden.
 • Det är vanligt att du måsta ha Mobilt Bank-ID.

 

Gör så här för att få snabbast möjliga utbetalning

 

Ansök när långivaren har öppet

Vissa långivare har helautomatiserade system som godkänner alternativt avslår din låneansökan dygnet runt, alla dagar i veckan. Men det är också vanligt att långivare väljer att gå igenom alla låneansökningar manuellt, och om så är fallet måste du ansöka om lånet på kontorstid för att få en snabb eller omedelbar utbetalning.

 

Se till att ha samma bank som långivaren

Om du vill ha dina pengar snabbt krävs det ofta att du som låntagare och långivaren har bankkonton i samma bank. I de fall du och långivaren har konton i olika banker måste ni båda förhålla er till bankernas bryttider, vilket medför att låneöverföringar efter 13:00 kommer in på ditt konto nästkommande arbetsdag.

Värt att lägga märke till är att det finns betaltjänster såsom Trustly som erbjuder omedelbara överföringar, oavsett om du och långivaren har konton i samma bank eller inte. Dessa typer av lån kallas för Trustly-lån, och kräver att både du och långivaren använder sig av Trustly.

 

Fördelar och nackdelar med snabba lån

 

Fördelar

 • Snabb ansökningsprocess.
 • Du får ofta pengarna direkt på kontot.
 • Långivaren tar oftast ingen UC-undersökning på dig. Det medför att din kreditvärdighet inte påverkas.
 • Lån trots betalningsanmärkningar godkänns hos ca. 50 % av långivarna.
 • Låga krav på dig som låntagare gällande tex. inkomst.

Nackdelar

 • Snitträntan för snabba lån är hög (ca. 35 %).
 • Återbetalningstiden är kort och dyr att förlänga.
 • Snabba lån kan ge upphov till onödiga impulsköp.

 

När är det försvarbart att ta ett snabbt lån?

Det är en bra idé att ta ett snabbt lån om du behöver betala en räkning som riskerar att förfalla, eller för att köpa ett SL-kort så att du kan ta dig till jobbet. Du ska alltså tjäna på att ta ett snabbt lån. Då räntan är hög är snabba lån inte lämpliga för att köpa exempelvis nöjesresor eller dyra kläder.

 

Hur mycket kan man låna när man tar ett snabbt lån?

Du kan låna upp emot cirka 50 000 kronor när du tar ett snabbt lån. Det maximala lånebelopp som gäller för dig avgörs av en kreditbedömning, som bland annat tar hänsyn till din nuvarande inkomst samt vilka krediter och lån du har idag.