Ett ofördelaktigt lån med höga räntekostnader kan bygga på en skuld som växer för varje år. Genom att samla eller lösa lån kan du istället minska dina lånekostnader och spara mer pengar. I den här artikeln guidar vi dig till allt vad det innebär att lösa ut dina lån.

Därför ska du samla dina lån

  • Du kan snabbt betala tillbaka dyra lån.
  • Du ökar din egen kreditvärdighet.
  • Du kan få bättre räntevillkor.
  • Du kan undvika att hamna hos Kronofogden.
  • Det är ett smartare alternativ än till exempel sms-lån.

Vad betyder lösa lån?

Att lösa dina lån kallas också för refinansiering. Det innebär kort sagt att du betalar tillbaka hela kostnaden för ett lån på en gång istället för att betala av lånet i perioder tillsammans med räntekostnader. Kan du betala tillbaka ett dyrt lån i förtid kan du ofta spara en hel del pengar.

Många som får tillgång en oväntad större summa pengar genom arv eller skatteåterbäring använder därför dessa till att betala av långsiktiga lån. Även om det kan innebära att lägga ut mycket pengar vid ett tillfälle så kommer du i slutändan att spara pengar på det sättet.

Har du till exempel ett lån på 30 000 kronor med 1 500 kronor ränta per år, med en avbetalningsplan på två år, kan du med andra ord spara 3 000 kronor genom att betala tillbaka hela lånet istället. Det finns flera sätt att lösa dina lån, bland annat genom att ta ett annat lån.

Det är sannolikt många som skulle ha stor glädje av att samla sina lån för att kunna lösa ut dyra skulder. Inte minst här i Sverige. Svenskarna var enligt Statistiska centralbyrån nämligen näst mest skuldsatta i hela Europa år 2019. I snitt hade svenskar en skuld på 427 000 kronor per person.

Kan jag låna pengar för att lösa andra lån?

Syftet med att lösa dina lån med hjälp av ett annat lån är att du ska få en mer fördelaktig avbetalningsplan. Om du har ett gammalt lån med höga räntekostnader kan du därför låna en större summa med lägre ränta och använda dessa pengar för att betala tillbaka det gamla lånet.

Eftersom det nya lånet du tar är billigare än det du betalade av kommer du således att minska dina kostnader. Du byter helt enkelt ett dyrt lån mot ett billigare lån och samtidigt sjunker dina skulder. Att lösa sina lån är med andra ord en väldigt smart investering.

5 anledningar till att samla eller lösa dina lån

  1. Du sparar pengar på räntekostnader.
  2. Du blir skuldfri vilket också förbättrar din kreditvärdighet.
  3. Du kan förlänga din återbetalningstid.
  4. Du undviker risken att inte kunna betala tillbaka.
  5. Du sparar mer pengar på ett samlat lån än flera smålån.

Vem kan låna pengar för att lösa lån?

Alla kan ansöka om att låna pengar, men det är ofta ett krav att du eller din medsökande har en fast inkomst. Ju mer du vill låna, desto högre inkomst krävs. Det är inte bara banker som tillhandahåller den möjligheten, även låneförmedlare som till exempel Advisa kan hjälpa dig att samla lån.

Vad händer om jag inte kan betala av mitt lån?

Om du inte kan betala tillbaka dina lån riskerar du att bli ett ärende för Kronofogden som kommer att driva in skulderna. Det kan i förlängningen leda till utmätning. Ett vanligt sätt är att Kronofogden tar en summa från din lön varje månad om du inte kan betala. Det kallas för löneutmätning.

Snabblån har ibland väldigt höga räntekostnader, vilket innebär att dina skulder växer i rasande fart. Att till exempel ta sms-lån för att betala tillbaka skulder är därför ingen bra idé, då det istället kan göra din situation värre.