Ställ den fråga du alltid undrat över till Jonathan Lindström och Calle Marthin!
Alla meddelanden måste godkännas innan dom visas. Därför kan det ta ett tag innan dom syns i gästboken.
Namn:
Stad:
Meddelande: *
  stort flin undrande lugn gråter dreglar glad arg ledsen sömnig leende förvånad retsam hjärta ros tummen upp tummen ner
 
Fyll i tecknen som visas i bilden för att validera.
 

Sida 1 av 2
1 2  >

#29
2007-12-18 17:01
Margaretha
Om man tar all energi som alla människor har gjort av med sedan tidernas begynnelse, som ved, kol, olja, elektricitet och energin i alla atombomber som tillverkats, hur mycket är det jämfört med solens energi?
Kommentar:
Det går inte att räkna ut exakt hur mycket energi människorna har gjort av med under sin tid på jorden, men det kan vara värt att veta att solen lyser med en halv miljard miljard miljard watt vilket är lika mycket som ungefär 100 miljoner miljarder kraftverk, av den största sort som finns av kärnkraftverk eller vattenkraftverk på jorden. (en vanlig glödlampa är på 60 watt). Om vi nu antar att det har funnits sammanlagt 100 miljarder människor på jorden betyder det att solens energi i genomsnitt kanske motsvarar en miljon stora kraftverk per människa. Eftersom en människa själv inte kan göra av med ens ett enda kraftverks energi är det klart att alla människors samlade energiförbrukning är ynkepytteliten jämfört med solens energi. Den som ställde frågan undrade om skillnaden är jämförbar med en brinnande tändsticka och ett vulkanutbrott. Jag är osäker på mer exakt hur stor den skillnaden är, men som en poetisk beskrivning är liknelsen med tändstickan och vulkanen bra!
/Jonathan
#26
2007-12-15 11:43
isabelle
partille
varför säger man det är " A och O" ?
Kommentar:
Hej Isabelle!
A och O står för Alfa och Omega, vilket är den första och den sista bokstaven i det grekiska alfabetet.

"Jag är A och O, den förste och den siste, början och slutet." - så säger Jesus om sig själv i Uppenbarelseboken 22:13. Det står alltså för begynnelsen och änden (slutet).

Hade Jesus varit från Sverige hade han nog förmodligen sagt att han var A och Ö.

//Smarta Fakta
#23
2007-12-12 18:03
Margaretha
Vet man på ett ungefär hur många kärnreaktioner som pågår i solen varje sekund?
Kommentar:
Ja, det vet man! Varje sekund sker ungefär åttio miljarder miljarder miljarder miljarder kärnreaktioner i solen.

Solen får sin energi genom fusion, det vill säga genom att atomkärnor slås ihop till tyngre atomkärnor och energi avges. Solen består till stor del av väteatomkärnor som blir till tyngre heliumatomkärnor och ljus. I solens kärna, dess mitt, är det så trångt och varmt att vätekärnorna lätt krockar. När sammanlagt fyra vätekärnor har smält samman bildas en heliumkärna. En foton, en ljuspartikel blir också till och skickas ut. I solen sker sådant så många gånger varje sekund (se ovan) att det får hela solen att lysa och skicka fotoner ut åt alla håll i rymden. En liten del av dem träffar jorden. De flesta andra stjärnorna i universum lyser med hjälp av samma slags kärnreaktioner som solen.

/Jonathan Lindström
#20
2007-12-10 12:59
Daniel
Stockholm
Hej!

Har undrat länge över en sak.
På vintern eller när det är kallt så fryser vattenpölar, inget konstigt med det. MEN, ibland så fryser vattenpölarna och de har inget vatten "i sig".
Hur kan detta komma sig? Dunstar vattnet? Pölarna blir nämligen ihåliga?

Lite snurrigt.

Tack
/Daniel
Kommentar:
Hej Daniel!
Jag kan hålla med om att det verkar lite mystiskt. Men svaret är enkelt. Att vattenpölarna ibland blir ihåliga beror på att vattnet hinner dräneras bort innan det är helt genomfruset. Så här:
Det regnar.
Pölar på marken.
Kylan kommer.
Vattnet börjar frysa.
Innan vattnet är helt genomfruset hinner en del av det sjunka ner i jorden/gruset.
Kvar blir bara ytan som hunnit frysa till is.
Och under - hepp! - bara luft.
Naturens eget lilla trolleri.
//Calle Marthin
#19
2007-12-09 13:55
Elina
Strängnäs
Finns det en chans att man kommer på ett sätt att bli odödlig!??? undrande
Kommentar:
Hej Elina!
Nej. Allt har en ände. Ingenting vi känner till eller kan tänka ut kan fungera eller finnas till för evigt. Tyvärr.
Eller tyvärr och tyvärr, förresten. Jag vet inte hur det är med dig, men själv är jag ganska tacksam över att inte finnas till i evigheternas evighet. Till en början kan det säkert låta attraktivt med att få finnas till för evigt. Men sen... Ensam i rymden när allt annat fallit sönder runt omkring. Jorden, solen, månen och TV´n. Och då börjar evigheten.
Nej, tack. I förhållande till det är jag nöjd med lite dödsångest.
//Calle
#17
2007-12-08 22:54
Pia
Luleå
Luleå
Hej, varför säljs inte tandkräm på pump. Alltså att det är tandkräm som finns i liknande tvålpumpar? Skulle ju vara väldigt praktiskt.. leende
Kommentar:
Hej Pia!
Ja, det kan man fråga sig! Fast egentligen, om man tänker på det, så är nog tub det smartaste ändå, tror du inte? Det skulle nog bli väldigt svårt att klämma ut det sista ur en tandkrämsfylld behållare med pump - man brukar ju få hälla i vatten för att spä ut tvålen, alternativt ta bort pumpen för att få ut det sista ur förpackningen. Och tänk så jobbigt det skulle bli med tandkräm, som inte är i särskilt flytande form ...

Så en tub är nog ändå det mest praktiska, den kan du ju klämma på från alla håll och kanter!

/Smarta fakta
#16
2007-12-07 21:30
my
malmö
hej jag undrar hur många vykort det skickas på ett år.
Kommentar:
Hej My! Det var ingen lätt fråga att besvara, så vi vände oss direkt till Posten, som ju bör veta bäst ... Så här svarar de!

Vi har ingen statistik över hur många vykort som skickas i Sverige varje år. Däremot kan jag nämna att vi hanterar 20 miljoner försändelser/dag (brev, paket och reklam), samt att det skickas över 40 miljoner julhälsningar varje år.

Hoppas detta hjälper dig!
//Jeanette på Posten
#15
2007-12-07 19:59
Amanda
Nånstans
Hej
Hej. Varför är dopklänningar så långa? undrande
Kommentar:
Hej Amanda!

Dopklänningen är lång som symbol för att man ska växa i sin tro.
Sedan, när man konfirmerar sig, har man också en vit kåpa - en kåpa som passar något bättre storleksmässigt.
Symbolerna känns ganska tydliga, tycker jag. När man är liten och omedveten om tron, då är man för liten för kostymen. Sedan när man tar klivet in i vuxenvärlden och själv börjat göra sig en bild av vem man är och vad man tror på, då har man vuxit i den. Den sitter som en smäck. På de flesta i alla fall.

//Calle Marthin
#14
2007-12-06 08:59
Jocke
Stockholm
Stockholm
Hej , Varför får man inte se hyrda filmer i skolor?
Kommentar:
Hej Jocke!
Mycket riktigt, man får inte visa hyrfilm i skolor.

Att hyra en film på stan och visa i klassen är olagligt. En vanlig hyrfilm får bara visas privat, rättigheterna gäller inte så kallat institutionellt bruk.

Så här säger man:

"Visning, kopiering eller spridning av film utanför det tillåtna rättighetsområdet kan vara ett brott mot upphovsmannens rätt att besluta hur hans eller hennes upphovsrättsskyddade verk får hanteras och ett brott av ingångna avtal. Vid brott mot lagen har upphovsrättsinnehavarna/distributörerna möjlighet att vidta rättsliga åtgärder mot dem som är ansvariga för eller medverkar till otillåtet utnyttjande av filmverk. Rättsliga åtgärder innebär polisutredning, böter, fängelse eller skadeståndskrav. Även de som medverkar till otillåtet utnyttjande kan göras ansvariga."

Långt svar, men hoppas att du är nöjd!
//Smarta Fakta
#11
2007-12-05 15:40
Tobias
Varberg
Varberg
Hej , Om man är långt ute i havet och man simmar i kallt vatten mot land, är det sant då att om man är i för länge, börjar man simma mot horisonten istället ?
En gratis gästbok från GästbokDelux